Grote veranderingen in HubSpot pricing vanaf 5 maart 2024

De oplettende gebruiker had het misschien al gezien: vanaf 5 maart heeft HubSpot zijn pricing model volledig herzien. Op de socials zijn de reacties nogal wisselend, van lovend tot kritisch. Wat moet je weten over deze veranderingen? We zetten het voor je op een rijtje!

HubSpot stond erom bekend dat je, op de betaalde Sales en Service users na, kosteloos ongelimiteerd extra gebruikers kon toevoegen. Dat was voor de gebruiker natuurlijk prettig, maar maakt het lastig voor HubSpot om zijn steeds groter wordende pakket aan features te bekostigen en financieel te verantwoorden. De keuze om features in het ‘gratis’ Smart CRM te stoppen dat bij alle Hubs zit inbegrepen, of achter een niet altijd even logische betaalmuur van een van de hubs te stoppen werd steeds lastiger. HubSpot heeft daarom besloten om te doen wat zoveel andere SaaS partijen ook doen: per gebruiker afrekenen.

Ja, je leest het goed: je gaat straks betalen voor elke gebruiker die je toevoegt aan HubSpot.

Dat is niet per se slecht. Zeker voor kleinere organisaties die toch enterprise features willen verkennen is dit een positieve verandering. Alle nuances licht ik toe in de video hieronder:

De belangrijkste veranderingen

Dit zijn de vijf belangrijkste veranderingen in het HubSpot pricing model:

 1. Geen base fees meer: Voor Sales en Service Hub Pro en Enterprise vervallen de base fees en minimale aantal seats. Dit betekent dat je alleen betaalt voor de gebruikers die je nodig hebt, wat de instapkosten aanzienlijk verlaagt.
 2. Introductie van core seats: Deze nieuwe betaalde seat komt in plaats van de huidige gratis gebruiker. Deze heb je nodig om te kunnen werken met HubSpot (aanmaken of wijzigen van records, versturen van e-mails, telefoongesprekken loggen, enzovoort).
 3. Gratis view only seats: Er komt een onbeperkt aantal gratis View Only seats beschikbaar voor gebruikers die data willen bekijken zonder deze te bewerken, ideaal voor leidinggevenden of teamleden die enkel inzicht nodig hebben.
 4. Starter suite bundeling: De afzonderlijke Starter versies van HubSpot’s hubs worden gebundeld in één aantrekkelijk geprijsde Starter Suite. Zo heb je voor een heel aantrekkelijk tarief een ‘business in a box’.
 5. Beperking voor edit users in de gratis versie: De gratis versie van HubSpot staat voortaan maximaal vijf gebruikers toe die bewerkingen kunnen uitvoeren.

HubSpot neemt hiermee dus afscheid van het al zeer voordelige pricing model dat ze hanteerden, waarbij je zonder kosten ongelimiteerd extra gebruikers met bewerkingsrechten kon aanmaken. Nieuwe klanten vanaf 5 maart gaan per gebruiker betalen, tenzij die gebruiker alleen maar hoeft te kijken.

Nieuwe type seats

In de nieuwe situatie beschik je over 3 soorten seats:

View-only Seat

Deze seat is gratis en geeft toegang tot alle data in HubSpot (afhankelijk van rechten van de gebruiker), maar geen bewerkingsrechten. Je kunt dus alleen data, records, e-mails, landingspagina’s enz. inzien, maar niet aanpassen. Deze seats zijn perfect voor leidinggevenden en managers die alleen maar op de hoogte te hoeven zijn.

Core seat

De Core seat is dus nieuw, en is nodig om te kunnen werken in HubSpot. Alles van het simpelweg loggen van een notitie op een contact tot het bouwen van complexe workflows vereist een Core Seat. Binnen de Core Seat kun je uiteraard nog steeds toegangsrechten tot de verschillende onderdelen van HubSpot beheren.

Sales / Service Seat

Dit zijn de ‘Paid Seats’ zoals je ze nu kent. Bedoeld voor sales en service reps die dagelijks met klanten in contact zijn. Kan alles wat een Core Seat kan, plus:

 • Automatische roulatie van leads, chats, tickets, enz.
 • Aanmaken van en enrollen in sequences
 • Gebruik van playbooks, templates, documenten en andere enablement tools
 • Forecasting, goals
 • etc.

Hoe werkt het pricing model?

Kijk je naar bovenstaand diagram, dan lijkt het in eerste instantie vrij complex. Maar dat valt mee als we bij de basis beginnen.

 1. CRM Starter Suite:
  • Kosten: €15 per maand per gebruiker.
  • De Starter Hubs zijn straks dus alleen nog maar beschikbaar als gehele Suite, vanaf €15 per maand per gebruiker als je een jaar vooruit betaalt. Voor kleine businesses en zelfs zzp’ers is HubSpot hiermee erg aantrekkelijk geprijsd.
 2. Marketing, Operations, en CMS Pro en Enterprise:
  • Behouden hun huidige base fee.
  • Bij de Base fee zit een x aantal Core Seats inbegrepen. Voor elke extra Core Seat betaal je €50 per maand voor Pro, of €75 per maand voor Enterprise.
 3. Sales en Service Hub Pro en Enterprise:
  • De base fees hiervoor zijn verwijderd. Klanten betalen alleen voor de benodigde seats zonder een minimumaantal. Je betaalt voor één Sales Enterprise user dus maar €150 per maand, en ontsluit daarmee topfunctionaliteiten als Playbooks, Custom quote templates en Custom objects voor de hele portal.
 4. CRM Suite Pro en Enterprise:
  • De Pro en Enterprise Suites behouden hun prijs min of meer, en bevatten een selectie aan Core, Sales en Service seats.

Core Seats kosten dus €50 of €75 per maand, afhankelijk van of je minimaal 1 Enterprise seat of hub actief hebt. Heb je Marketing Pro met daarbij minimaal 1 Sales Enterprise Seat, dan heb je dus 3 Core Seats als onderdeel van Pro, 1 Sales Enterprise Seat a €150, en betaal je voor additionele Core Seats €75 per maand.

Naast de prijzen voor Seats blijven prijzen voor marketing contacts en add-ons hetzelfde als in de huidige situatie. Vergeet die dus niet mee te tellen.

Rekenvoorbeeld

De makkelijkste manier om het pricing model te begrijpen is een rekenvoorbeeld. Hierboven zie je een voorbeeld van een kleine salesgedreven organisatie. Het team bestaat uit 2 sales reps, een sales manager en een marketeer. Om leads aan te trekken en hun pipeline goed te managen hebben ze zowel Marketing als Sales Hub op het oog. Het gaat hier om een organisatie met een complex datamodel, dus Custom objects is een welkome functionaliteit.

Voor Custom objects heb je een Enterprise hub nodig, welke maakt niet uit. In de oude situatie zou deze organisatie €792 per maand betalen voor Marketing Hub Pro, en €1470 per maand voor Sales Hub Enterprise inclusief 10 Sales seats. Dat zijn veel meer seats dan ze nodig hebben, ze zijn immers maar met 2 Sales reps. In de nieuwe situatie betalen ze voor Marketing Pro nog steeds een base fee. Daar krijgen ze 3 Core seats bij, waarvan de marketeer er één krijgt, en de sales manager een ander. Daarnaast nemen ze 2 Sales Enterprise seats af voor €150 per stuk. In totaal betalen ze per maand maar €1180, in plaats van €2262 in de oude situatie.

Voor nog meer rekenvoorbeelden, zie de video bovenaan deze pagina.

Wat betekent dit voor je huidige abonnement?

Ben je nu al klant van HubSpot? Dan ga je hier voorlopig nog helemaal niets van merken. HubSpot heeft aangegeven dat bestaande klanten “later dit jaar” worden overgezet naar het nieuwe model. Bij die migratie ga je nog niets meer of minder betalen, en bij je daaropvolgende contractverlenging maximaal 5% meer. Pas bij de dááropvolgende contractverlenging ga je betalen volgens dit nieuwe model, is nu de situatie. Heb je bijvoorbeeld net een contract van 2 jaar afgesloten, dan ga je pas in 2028 volledig volgens het nieuwe model betalen.

Wél goed om alvast mee te beginnen: kijk nog eens goed naar het aantal reguliere gebruikers dat je nu hebt. Hebben die wel allemaal een account nodig? Wij hebben bijvoorbeeld klanten ertussen zitten waarbij praktisch iedereen in de business een account heeft, of ze die nu gebruiken of niet. Op dit moment kost ze dat niets extra, maar in het nieuwe model zou je voor elk van die gebruikers betalen, waardoor je rekening ineens een stuk hoger kan uitvallen, zeker voor grote organisaties. Een goed argument om je beleid rondom HubSpot accounts eens goed onder de loep te nemen.

Heb je vragen?

Heb je vragen over het nieuwe prijsmodel, of hulp nodig bij het kiezen van het juiste HubSpot pakket voor jouw organisatie? Neem dan eens contact met ons op. Als Platinum partner helpen wij organisaties groot en klein met de keuze en implementatie van HubSpot.

Meer afleveringen