23 april 2020

Geautomatiseerd banners importeren. En hoe dit werkt in Facebook.

Heb je vragen?

Neem contact op met Bart. Hij helpt je graag verder.

bart@begradient.com

Last but not least: deel 3 in de blog reeks over het automatiseren van advertising campagne setups in meerdere kanalen. In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van banner imports, kanaal ID’s, facebook hashes en API’s. Hiermee zijn alle stappen compleet en kun je direct beginnen met minder tijd besteden aan campagnes bouwen. Lekker bezig!

Stap je nu in of wil je de vorige blogs héél graag nog een keer lezen? Dan vind je hier de aanleiding tot het automatiseren van de campagne setup. En hier de 7 Excel tips om sneller – en rendabeler – campagnes te bouwen. Of download hier de whitepaper met het hele stappenplan.

In dit artikel

Displaybanners importeren

Wist je dat je ook banners kunt uploaden via een spreadsheet? Hiervoor dien je te verwijzen naar de precieze plaats waar je de banners op je harde schijf hebt opgeslagen. Let wel dat dit echt een lokale harde schijf dient te zijn, verwijzen naar een bestand in de cloud werkt vooralsnog niet. Je kan veel van Google zeggen, maar niet dat ze met hun hoofd in de wolken lopen (cue lachband).

De verwijzing naar de locatie op je harde schijf plaats je in een veld van het Image attribuut. Als voorbeeld voor de Heroes Dutch Comic Con banner in 250×250 formaat was dit C:\Users\Bart\Desktop\vieze_plaatjes\xxx.jpgheroes_dutch_comic_con_2019_ut_nj_google_ads\250×250.zip. De bestandsnaam van de banner (250×250.zip) dien je daarnaast nog in de Ad Name kolom te zetten.

Kanaal ID’s achterhalen

Bij het adverteren via Display of Video heb je meerdere targetingopties tot je beschikking. Eén hiervan is het targeten van specifieke websites, apps en YouTube kanalen. Het via een spreadsheet importeren van bepaalde websites en apps is relatief eenvoudig, maar voor de YouTube kanalen heb je het desbetreffende ID van het kanaal nodig. Dit ID staat verstopt in de broncode op de pagina van het desbetreffende kanaal (wel je vergrootglas paraat hebben) en kan je daarnaast via een API-koppeling achterhalen.

Bovenstaande opties zijn beiden enigszins technisch en ingewikkeld. Gelukkig is er nog een andere oplossing; beschikbaar gesteld door de website Comment Picker. Via deze pagina op hun website hoef je enkel nog maar de URL van het YouTube kanaal in te vullen en klaar is kees; het ID staat binnen een seconde op je scherm. Kan je je vergrootglas ook weer opbergen.

Kopieer dit ID naar je spreadsheet en hij zal bij de eerstvolgende import in de Google Ads Editor correct gedetecteerd en geïmporteerd worden. 

Ook voor adverteren op Facebook is het een vereiste dat je het Facebook kanaal-ID invoert en importeert. Ook hiervoor heeft Comment Picker een pagina voorhanden. Heel handig en je bespaart er ongelofelijk veel tijd mee. Deze tijd kan je vervolgens weer investeren in leuke hobby’s, zoals kruiswoordpuzzels maken of bier drinken.

Facebook Image hash / Video ID

Nu we het toch over Facebook hebben; net als in Google kan je ook in Facebook banners en video’s aan je campagnes koppelen via een spreadsheet. Dit werkt echter wel iets anders, aangezien je voor Google de banners op je harde schijf moet hebben opgeslagen, terwijl de Facebook banners (en video’s) in de asset library moeten zijn geüpload.

In de asset library kan je zowel afbeeldingen als video’s kwijt. In het geval van een afbeelding dien je in de spreadsheet de image hash te vermelden. En voor je het vraagt, nee, image hash kan je niet roken.

Bij video’s werkt dit vrijwel hetzelfde, echter gaat het dan om een video ID. Het andere verschil is dat je in je spreadsheet expliciet moet aangeven dat het om een video gaat. Dit doe je door “v:” voor het ID te plaatsen.

Facebook interesses API

Last maar zeker niet least gaan we het over targeting in Facebook hebben. Wij hebben namelijk een manier gevonden waarmee we via de Facebook API de meest relevante interessegebieden en functietitels kunnen vinden en deze vervolgens via een spreadsheet kunnen importeren.

Dit heeft twee voordelen: het bespaart tijd en het ontgrendelt extra mogelijkheden. Een beperking van het bepalen van je targeting in de Facebook interface is namelijk dat het systeem slechts een stuk of 20 relevante targeting gebieden (interesses, functietitels en demografieën) weergeeft. Wanneer je dit via de API doet krijg je wel honderden suggesties waaruit je een keuze kunt maken. Zodoende kun je dus ook veel gerichter targeten.

Voorbeeld: je wilt voor de Heroes Dutch Comic Con relevante interesses vinden waarop je vervolgens gaat targeten. Wanneer je “comic” in de Facebook Ads interface invult krijg je 23 targeting suggesties:

Via de API-koppeling zijn dit er bijna tien keer zo veel, maar liefst 214 (de gehele lijst is te groot om in een screenshot te vatten). Hierbij kan je ook gelijk zien hoeveel leden deze lijsten wereldwijd bevatten (zie kolom H; Grootte):

Deze lijst valt vervolgens om te vormen naar de gewenste input voor een import in Facebook Ads. De vorm hiervan is [{“interests”:[{“id”:””,”name”:””}]}]. We hebben een script geschreven om dit proces te vereenvoudigen naar slechts één klik op een knop.

Wil jij ook extra targetingmethoden ontdekken en deze via een spreadsheet in één klap importeren naar Facebook Ads? Stuur dan een mailtje naar bart@begradient.com. Wij sturen je dan een handleiding op waarin alle stappen zijn opgenomen om dit karweitje zelf voor elkaar te boksen.

What’s next?

We zijn met onze spreadsheet al een heel eind, echter is er nog genoeg te doen. Een logische volgende stap is het automatiseren van de campagne setup op LinkedIn. Dit platform is echter nog niet zo ver doorontwikkeld als Google en Facebook, en biedt dan ook nog geen mogelijkheid tot een bulk import. Zodra dit wel het geval wordt zijn wij er natuurlijk als de kippen bij om ook voor dit platform een geautomatiseerde oplossing te bieden.

Daarnaast zijn Google en Facebook nog volop in ontwikkeling en moeten wij alle zeilen bijzetten om het document aan te passen aan alle nieuwe updates en features die elkaar in rap tempo opvolgen. Zo hebben wij recentelijk nog custom affinity en custom intent toegevoegd aan de targeting mogelijkheden en is het nu eveneens mogelijk om Responsive Search en Display Ads toe te voegen via het document.

Ben je geïnspireerd door dit verhaal of kamp je zelf met een soortgelijk probleem en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schroom dan niet om een berichtje achter te laten. Wij helpen je graag met een oplossing op maat!

sparren over dit topic

Verder praten over wat een geautomatiseerde campagne setup voor jouw bedrijf kan doen? 

zelf doen?

Snappen we helemaal. Daarom download je hier de whitepaper Campagne setups automatiseren doe je zo. Succes!

inspiratie van het huis

meer sterke verhalen

EMERCE TEAM FOTO

Gradient #1 Agency Emerce 2021

Gradient is het beste Digitale Marketingbureau van 2021! Gradient is nummer 1 in de Emerce top 100 Beste-bedrijven-ebusiness-2021.…