16 april 2020

Van 8 naar 1 uur! Campagne setup automatiseren doe je zo.

Heb je vragen?

Neem contact op met Bart. Hij helpt je graag verder.

bart@begradient.com

“Bart, kan jij weer eens een goede blogpost schrijven over digital advertising?” Wat begon als één blogpost is een serie van drie blogposts (dit is numero uno) en een whitepaper geworden. Hierin ga ik jullie meenemen in het weg-automatiseren van geestdodende en repetitieve handmatige werkzaamheden, zodat er meer ruimte ontstaat voor analyse en optimalisaties. Willen we allemaal wel, toch?

Doel is dat iedereen die hiermee aan de slag gaat veel tijd bespaart met het opzetten van campagnes in meerdere advertising kanalen. Wij hebben er in ieder geval 400-800% tijdsbesparing mee gerealiseerd. Dus neem vooral contact op als je benieuwd bent naar de scripts achter deze oplossing. We helpen je graag!

In dit artikel

Aanleiding: relevante campagnes opzetten in 6 platformen is (te) arbeidsintensief

Bij Gradient werken we veelal voor klanten die een groot volume aan campagnes op verschillende advertentieplatformen draaien. Een van onze klanten (actief in de Event business) groeit hard via digitaal, zowel in Nederland als in Europa. Hierdoor wordt er steeds meer budget naar digitaal ge-shift, waardoor er door het hele jaar heen steeds meer campagnes bij komen. Inmiddels draaien er jaarlijks meer dan 1.000 campagnes in 6 advertentieplatformen (Google, Bing, Linkedin, Instagram, Facebook en Twitter), voor in totaal meer dan 60 beurzen. Hierdoor gaat er veel tijd zitten in relatief simpele handelingen om campagnes op te zetten. Hoog tijd dus om de boel te automatiseren en om onze tijd effectiever te benutten.

Het leeuwendeel van het werk zit hem dus in de opzet van campagnes. En deze verschilt per kanaal; waar je in Google Ads Search met name specifieke zoekopdrachten wilt afvangen, zet je binnen de sociale kanalen juist weer compleet andere targetingmethoden in. De uiteindelijke automatiseringsoplossing draait om 4 vereisten:

 1. Inzetbaarheid voor alle kanalen waar de klant zijn advertentie wil verkondigen.
 2. Resulterend in significante tijdsbesparing. Handmatig opzetten van campagnes op meerdere platformen kost al gauw een halve tot een hele dag. 
 3. Sterke vermindering van de foutgevoeligheid in campagnes. Waar er met handwerk vaak fouten insluipen, moet dat met een geautomatiseerde oplossing verleden tijd zijn. 
 4. Deze nieuwe manier van werken moet het relatief simpele werk automatiseren, zodat er binnen de samenwerking meer ruimte en tijd ontstaat voor de dingen waar we onze hersenen wel voor willen laten kraken: performance analyse, campagne optimalisaties en ruimte om te verrassen met frisse en innovatieve ideeën.

Het resultaat heeft onze vereisten ruimschoots overtroffen. Met deze oplossing zijn we nu hoogstens nog een uur per dag kwijt aan het opzetten van de campagnes, waar dat eerder gemiddeld tussen de 4 en 8 uur lag. Een besparing van zo’n 400% tot maar liefst 800%!  

Hoe het werkt in de praktijk

* Om onze werkwijze te illustreren nemen we een evenement waarvan we de campagnes in het najaar van 2019 hebben opgezet; de Heroes Dutch Comic Con.

De werkwijze voor de klant is in onze nieuwe aanpak vrijwel hetzelfde gebleven als voorheen. Zij leveren alle input; in dit geval betreft dit allereerst algemene informatie over de beurs, zoals naam, plaats, looptijd en budget. Vervolgens geven ze de gewenste targeting aan; de in te zetten zoekwoorden voor Search, de doelgroepen waarop ze zich willen richten in Display en Video én de mensen die ze willen bereiken met Facebook, Instagram en LinkedIn. Als laatste onderdeel vullen ze de advertentieteksten in en leveren ze het banner- en videomateriaal aan.

Al deze informatie komt samen in één document. Het bijzondere aan dit document is dat nagenoeg alle aangeleverde informatie omgezet wordt naar output die 1-op-1 te importeren valt in de desbetreffende advertentieplatformen. Hiermee is het slechts een kwestie van CTRL+C en CTRL+V (of command i.p.v. CTRL voor onze Apple schapen vrienden) om de informatie door te sturen naar de kanalen. Nog een beetje vaag? Laten we het illustreren met een voorbeeld.

Zoals gezegd levert de klant informatie over de beurs. Dit gebeurt in een online spreadsheet en ziet er als volgt uit:

Deze algemene informatie over een beurs dient omgezet te worden naar een standaard naamgeving. Het voordeel van het aanbrengen van consistentie in de naamgeving is dat de informatie makkelijker uit te lezen is t.b.v. rapportering en dashboarding. Met het omzetten naar een standaard naamgeving wordt bovenstaande input omgetoverd tot Heroes Dutch Comic Con_2019_UT_NJ.

Maar hoe zet je deze informatie om? Hoe zorg je ervoor dat “Utrecht” automatisch “UT” wordt en “Najaar” verkort wordt tot “NJ”? Met een formule natuurlijk, koekoek!

WAARSCHUWING: vanaf hier wordt het verhaal wat technischer. Ofwel niet voor de bangeriken en alfa-wetenschappers onder ons.

Technische snufjes in deze blog reeks

In de volgende twee blogs illustreren we aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe onze nieuwe werkwijze eruit ziet, welke slimmigheden we toepassen en welke kansen en mogelijkheden we zien in de toekomst. 

Ook gaan we op sommige vlakken behoorlijk de diepte in. Als voorproefje vind je hier alvast een lijst met technische snufjes die we hebben gebruikt voor het automatiseren van de campagne setup:

 • VLOOKUP
 • VLOOKUP voor locatie-targeting
 • Gegevensvalidatie
 • Voorwaardelijke gegevensvalidatie
 • Gegevensvalidatie met meerdere selecties
 • Voorwaardelijke opmaak
 • Ander voorbeeld van ALS cel bevat tekst
 • Displaybanners importeren
 • Kanaal-ID’s achterhalen
 • Facebook Image Hash / Video ID
 • Facebook interesses API

sparren over dit topic

Verder praten over wat een geautomatiseerde campagne setup voor jouw bedrijf kan doen? 

zelf doen?

Snappen we helemaal. Daarom download je hier de whitepaper Campagne setups automatiseren doe je zo. Succes!

inspiratie van het huis

meer sterke verhalen

EMERCE TEAM FOTO

Gradient #1 Agency Emerce 2021

Gradient is het beste Digitale Marketingbureau van 2021! Gradient is nummer 1 in de Emerce top 100 Beste-bedrijven-ebusiness-2021.…