leoprinting logo

leoprinting

Marketing automation: relevante communicatie in alle customer lifecycle fases

OBJECTIVE

Ondersteun de marketing & sales afdeling door een grote database van klanten uit 9 landen te analyseren op aankoopgedrag, klantwaarde en next best offers – met een automatische koppeling met Hubspot voor gepersonaliseerde e-mail marketing.

key results

zo deden we dat

Google Analytics audit opgeleverd 100%
Google Analytics eenduidig geïmplementeerd 100%
Data analyse op huidige klantenbestand 100%
Power BI dashboards voor marketing en sales 100%
Gesegmenteerde e-mail marketing flows 100%
Trainingen voor alle stakeholders 100%

Het opbouwen, beheren en doorontwikkelen van een groot internationaal klantenbestand is arbeidsintensief – vooral met een klein team en als je duizenden producten verkoopt, variërend van gepersonaliseerde notitieboeken en premium relatiegeschenken tot en met complete maatproducties in promotionele producten

Met de wetenschap dat digital advertising ieder jaar duurder wordt en dat het aantrekken van nieuwe klanten vaak 5 a 10x zo duur is als het doorontwikkelen van bestaande klanten werd het hoog tijd voor Leoprinting om de eigen database om te zetten in een goudmijn en om het marketing en sales team te voeden met relevante inzichten om duurzaam te groeien. 

De start van het project betrof een RFM analyse (Recency, Frequency en Monetary Value) op de database. Het resultaat: per klant inzicht in de transacties per product/categorie, duur tussen bestellingen, aankoopfrequentie, klantwaarde en marge. Deze analyse van de klantenbase wordt maandelijks automatisch ververst en bijgewerkt via een API integratie met het back-office systeem en Hubspot, waardoor er klantsegmentatie in Hubspot ontstaat. 

Op basis van deze segmentatie mogelijkheden zijn Onboarding flows, Nurture flows, Convert flows en Winback flows opgezet. Binnen iedere flow wordt behavioural psychology toegepast zoals risk aversion loss, commitment en social proof. Iedere klant krijgt hierdoor zijn eigen contactmomenten op basis van zijn eigen gedrag. Dit wordt continu verbeterd middels A/B testen op boodschap, timing, beïnvloedingsprincipes en segmentatie.

Resultaten: een significant deel van de klanten dat al jaren geen bestelling meer had geplaatst is weer gereactiveerd. Tevens is de engagement van nieuwe klanten een stuk hoger in de maanden na de eerste aankoop en ook het aantal herhaalaankopen van bestaande klanten is aanzienlijk gestegen.

"Gradient is op strategisch, tactisch en operationeel niveau onze partner voor digitale groei. We hebben enorm veel nieuwe inzichten over onze klanten verkregen: in marge en winstgevendheid, maar ook in klantbehoeften voor onze cross- en upsell campagnes. Onze marketing en sales is relevanter geworden en dankzij automatisering ook minder arbeidsintensief. Dit helpt ons om duurzaam te groeien en de afhankelijkheid van betaalde advertising kanalen te verlagen."

Menno Wibier – CEO Leoprinting

Services en technologie

toegepaste toolkit

Workshop: ideaal gebruik van Hubspot & data verrijking in klantenbase

RFM analyse (Recency, Frequency & Monetary Value)

Power BI dashboards

Koppeling tussen Betty Blocks (CRM / ERP) en Hubspot (Marketing & Sales)

Inrichting klantsegmentatie

Gesegmenteerde e-mail marketing o.b.v. klantgroepen

Training voor alle stakeholders