Master Digital Recruitment Marketing in 10 praktische stappen

Groeien als recruitment bedrijf in een arbeidsmarkt onder druk

In de snel veranderende wereld van recruitment marketing is het van cruciaal belang om niet alleen bij te blijven, maar om het spel voor te blijven. Het is één ding om vacatures te vullen, maar het is iets heel anders om een pijplijn aan topkandidaten aan te trekken en ze betrokken en enthousiast te houden, ook wanneer ze (nog) niet op zoek zijn naar een nieuwe baan. Dat is waar een effectieve recruitment marketingstrategie om de hoek komt kijken.

In onze podcast-aflevering met Jildert Huitema hebben we het uitgebreid gehad over waarom je als recruitmentbureau of -afdeling moet samenwerken met marketing om enige kans van slagen te hebben in de arbeidsmarkt van vandaag.

Om daar meteen mee aan de slag te gaan hebben we hieronder 10 praktische stappen uitgewerkt die je meteen kunt toepassen om die samenwerking vorm te geven. De tien stappen zijn verdeeld over vier domeinen: Strategie, Creatie, Distributie en Technologie & Automatisering. Met deze stappen heb je de blauwdruk en een efficiënte jumpstart voor jouw recruitment marketing in 2023.

Strategie

#1 Doe Onderzoek naar Je Kandidaten

Het is essentieel om te begrijpen wat je kandidaten drijft, waar hun interesses liggen en waar ze ’s nachts wakker van liggen. Succesvolle recruitment marketing is meer dan alleen vacatures plaatsen. Je moet kandidaten verleiden, interesse opwekken, en ze betrekken bij je merk. En natuurlijk moet je toegevoegde waarde bieden. Hoe help je je kandidaten verder in het bereiken van hun doelen?

Om die toegevoegde waarde te kunnen bieden, moet je grondig onderzoek doen naar je potentiële kandidaten. Dit betekent dat je inzicht nodig hebt in zaken als:

  • Wat willen ze bereiken?: Wat willen je kandidaten bereiken in hun carrière? Welke stappen willen ze nemen? Dit helpt je om de juiste kansen te benadrukken in je vacatures en andere marketingmaterialen.
  • Waar hebben ze vragen over?: Waar hebben ze vragen over als het gaat om werken bij je organisatie of in de branche in het algemeen? Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van informatieve content, zoals social posts, video’s of FAQs, die deze vragen beantwoorden.
  • Waar en in welke vorm consumeren ze informatie?: Waar en in welke vorm consumeren ze informatie? Dit kan je helpen te bepalen op welke platforms je actief moet zijn en welke soorten content je moet creëren.
  • Wat proberen ze dagelijks gedaan te krijgen?: Wat proberen ze dagelijks gedaan te krijgen? Welke obstakels komen ze tegen in hun werk of bij het zoeken van een baan? Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van oplossingen die je organisatie biedt, die je in je marketing kan benadrukken.
  • Hoe definiëren ze succes?: Hoe definiëren ze succes in hun rol? Dit kan je helpen de juiste voordelen en kansen te benadrukken in je marketinginspanningen.

Door het antwoord op deze vragen te achterhalen, kun je de juiste content creëren en effectieve recruitment marketing bedrijven. Deze inzichten helpen je je communicatie af te stemmen op de behoeften en wensen van je potentiële kandidaten. Zo kunnen kandidaten zich met jouw merk of bedrijf identificeren.

#2 Ontwikkel Je Standpunt: Definieer en Draag Uit Wat Je Onderscheidt

En nee, “hier is iedereen familie” of “een baan die echt bij je past” telt niet. Dat is wat we noemen “table stakes” – het minimum om überhaupt mee te mogen doen. Kandidaten verwachten meer. Het zijn net mensen: ze hebben waarden, meningen, overtuigingen en standpunten. Ze volgen mensen, communities, organisaties die dezelfde standpunten uitdragen.

Daarom is het niet voldoende om te zeggen dat je “de meeste vacatures” hebt of dat die positie “veel doorgroeimogelijkheden biedt”. Die uitspraken zijn vaag en niet onderscheidend. Het gaat erom dat je een specifiek, onderscheidend standpunt inneemt.

Dus:

  • Identificeer je standpunt: Neem de tijd om te bepalen waar je als organisatie voor staat. Welke waarden belichaam je? Waar geloof je in? Wat maakt jou anders dan de rest? Dit moet dieper gaan dan alleen het leveren van diensten of producten. Het moet gaan over de impact die je wilt maken, de cultuur die je wilt cultiveren, en de toekomst die je wilt creëren.
  • Draag je standpunt uit: Als je je standpunt hebt vastgesteld, moet je ervoor zorgen dat je het consequent en overtuigend uitdraagt in al je marketingcommunicatie. Dit gaat verder dan alleen maar zeggen wat je standpunt is; het gaat erom te laten zien hoe je dit standpunt in de praktijk brengt door middel van je acties, gedrag en beslissingen.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor standpunten, kijk dan eens naar de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Deze doelen omvatten een breed scala aan sociale, economische en milieukwesties en zijn een uitstekend startpunt voor het formuleren van je eigen standpunt.

Een andere, vaak onderschatte bron van inspiratie voor zo’n standpunt zijn de oprichters van je bedrijf. Zeker voor start-ups en scale-ups is het goed om af en toe eens terug te gaan naar waar het allemaal begon. Waarom zijn die jongens en meiden de tent ooit gestart? Als het goed is, hebben zij een hele sterke mening of visie over een bepaalde situatie in de markt. Die vormde de motivatie om het bedrijf überhaupt te starten, en zou terug moeten komen in allerlei aspecten van het bedrijf.

Het ontwikkelen en uitdragen van je standpunt is een krachtige manier om je te onderscheiden van je concurrenten en om kandidaten aan te trekken die zich kunnen vinden in je waarden en overtuigingen. Zo vind je kandidaten die niet alleen kunnen en doen wat jij nodig hebt, maar die daadwerkelijk willen wat jij wilt!

#3 Stuur op plaatsingen

Het aantal sollicitaties is natuurlijk leuk om te zien en geeft je een gevoel van productiviteit. Maar sollicitaties zijn slechts een stukje van de puzzel. Het daadwerkelijk vervullen van de vacature met een geschikte en gekwalificeerde kandidaat is waar het echt om draait.

Daarom moet je verder kijken dan alleen het aantal sollicitaties. Concentreer je op diepere metrics in je wervingspijplijn:

  • Conversiepercentage sollicitatie naar plaatsing: Kijk naar de verhouding tussen het aantal sollicitaties en het aantal daadwerkelijke plaatsingen. Een hoog conversiepercentage wijst op effectieve marketinginspanningen en de aantrekkingskracht van je vacatures.
  • Aantal plaatsingen uit recruitment marketing: Hoeveel van je plaatsingen komen uit je marketing efforts, versus andere bronnen als bijvoorbeeld een recruitment bureau of een jobboard?
  • Kwaliteit van de sollicitaties: Kwantiteit is een verleidelijke metric, maar kwaliteit is wat uiteindelijk telt. Zijn de sollicitanten die zich aanmelden werkelijk geschikt voor de functies waarvoor ze solliciteren? Dit helpt je te begrijpen hoe goed je marketinginspanningen afgestemd zijn op het juiste talent.

Het concentreren op plaatsingen in plaats van alleen sollicitaties kan je helpen beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van je recruitment marketing en hoe je deze kunt verbeteren. Het doel is uiteindelijk niet om zoveel mogelijk sollicitaties te krijgen, maar om de juiste kandidaten te vinden en aan te trekken.

Creatie

#4 Vind Je Subject Matter Experts

Want zij kunnen met passie en authenticiteit vertellen. Mensen voelen zich aangetrokken tot authenticiteit en passie, en wie kan er beter met passie en authenticiteit over je organisatie spreken dan de mensen die er elke dag werken? Het vinden van de ‘subject matter experts’ binnen je organisatie is een krachtige manier om je merk te promoten.

Mensen kopen van mensen, dus identificeer die leden van je team die de stem van je organisatie kunnen zijn. Dit zijn de mensen die je standpunt en waarden al van nature uitdragen.

Verrassend genoeg zijn dit vaak niet de marketeers. Kijk bijvoorbeeld naar:

  • De gepassioneerde business developer: Deze persoon zit voortdurend aan de frontlinie, op zoek naar nieuwe mogelijkheden en het sluiten van deals. Ze kunnen verhalen vertellen over de impact van je organisatie in de markt.
  • De bevlogen CEO: De CEO heeft een breed perspectief op de organisatie en de markt en kan het grote geheel zien. Ze kunnen inspirerende verhalen vertellen over de missie, visie en waarden van de organisatie.
  • De enthousiaste customer success manager: Deze persoon werkt elke dag nauw samen met klanten en kan geweldige verhalen vertellen over hoe je organisatie waarde levert en problemen van klanten oplost.

Vind manieren om hun kennis en enthousiasme te ‘oogsten’ voor je marketinginspanningen – denk aan podcasts, webinars, paneldiscussies etc. Bied ze een podium, maar houd het makkelijk voor hen om hun steentje bij te dragen. Door de echte stemmen van je organisatie te benutten, kun je je recruitment marketing een stuk authentieker en aantrekkelijker maken.

#5 Geef je kandidaten een podium

Laat zien hoe het is om bij of via jou te werken! Mensen vertellen vaak maar wat graag over wat ze doen en waar ze trots op zijn. Bedenk dat je jouw medewerkers, of geplaatste kandidaten als je zelf in de recruitment zit, ook kunt inzetten!

Je kunt ze bijvoorbeeld laten vertellen over:

  • Wat was hun tofste klus of opdracht?
  • Waar zijn zij goed in? Kunnen ze dat laten zien?
  • Wat zijn hun ambities?

Kandidaten willen niet werken voor het logo op de deur. Ze willen werken in een team dat bestaat uit mensen, aan toffe projecten die ze zelf leuk vinden. Waar je standpunt meer overkoepelend vertelt waar je bedrijf voor staat, laat je hier zien hoe zich dat vertaalt naar de dagelijkse praktijk.

Ook hier weer belangrijk: houd het authentiek en maak het niet te corporate! Kandidaten moeten zich ermee kunnen identificeren. Dus die prodent smile en ingestudeerde pasjes moeten echt de prullenbak in.

#6 Creëer slim

Eén keer maken, tien keer gebruiken, dat is het devies. Met al die kanalen waar een potentiële kandidaat rond kan hangen, en alle manieren waarop hij content kan consumeren, zou je gek zijn om al je eieren in één (format)mandje te leggen. Content apart maken voor ieder kanaal kost zeeën van tijd. Ga hier dus slimmer mee om:

  • Creëer één keer en gebruik die content meerdere malen: Denk bijvoorbeeld aan één lange video-opname van een podcast aflevering of paneldiscussie, van een uur. Hieruit haal je korte clips voor social media, korte teksten voor nieuwsbrieven, een of meerdere blogposts, video-advertenties, persoonlijke social media content, enzovoorts.
  • Optimaliseer voor ieder platform: knip en plak bv video niet domweg naar elk kanaal. Zorg voor zaken als de juiste beeldverhoudingen, maar geef het ook context mee die relevant is voor het kanaal.
  • Er zijn al AI-tools op de markt die dit automatisch voor je doen, op basis van tekst- of video input.

Natuurlijk moet je een gestage stroom van verse en innovatieve ideeën hebben. Maar je wil niet vervallen in dooddoeners of open deuren. Op deze manier verlicht je de last op je interne denktank, wat de kwaliteit van je content ten goede komt.

Distributie

#7 Wees Daar Waar Je Kandidaat Is

Websites bezoeken is passé. Daarnaast is 97+% van je potentiële kandidaten helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan. Zij hangen niet voor hun lol rond op jouw vacaturedatabase, of op je ‘werken bij’ pagina. Dat is pas de allerlaatste stap in een proces waar de meesten helemaal niet mee bezig zijn.

De oplossing: Wees daar waar je kandidaten wel zijn! Hier zijn enkele stappen om dat te doen:

  • Ontdek hun platforms: Doe onderzoek om erachter te komen waar je kandidaten hun tijd doorbrengen. Dit kunnen sociale media platforms zijn, professionele forums, online communities, of zelfs offline evenementen en groepen.
  • Deel waardevolle content: Deel kennis en expertise die relevant en waardevol is voor je doelgroep. Doe dit in de formats die het beste werken op het platform.
  • Optimaliseer voor in-feed consumption: Zorg dat mensen de volledige boodschap kernachtig kunnen consumeren op het platform waar je deelt. Geen nietszeggende teasers met een link naar je website voor het hele verhaal meer!
  • Doe mee aan discussies: Neem deel aan gesprekken die gaande zijn in je doelgroep. Dit toont dat je betrokken en geïnteresseerd bent in wat belangrijk is voor hen.
  • Creëer een community rondom je merk: Nodig mensen uit om deel te worden van een community die je creëert rondom je merk. Dit hoeft niet een letterlijke community te zijn, zoals een groep of LinkedIn of Facebook. Die zijn lastig in leven te houden zonder dedicated aandacht. Een geïmpliceerde community, bijvoorbeeld de volgers van je account of de trouwe luisteraars die altijd aanwezig zijn bij een live podcastaflevering, werkt vaak net zo goed.

En vergeet niet: doe dit alles op een manier die zo min mogelijk ‘corporate’ aanvoelt. Blijf authentiek, blijf menselijk en blijf consistent. De vruchten van deze aanpak kosten tijd om te groeien, maar op de lange termijn leidt dit tot een exponentiëel groeiende feedback loop van voordelen.

#8 Altijd Publiceren

De meeste potentiële kandidaten zijn dus helemaal niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Om hen wel bij je merk betrokken te houden moet je consistent en continu aanwezig zijn in je markt. 2 maanden campagne en daarna het hele jaar stil kan echt niet meer. Dit betekent het regelmatig creëren en delen van nieuwe content en het voortdurend luisteren naar en leren van je doelgroep.

Zorg dus voor een systeem voor:

  • Voortdurende creatie van nieuwe content: Ontwikkel een contentkalender en zorg voor een constante stroom van relevante en waardevolle content.
  • Efficiënte distributie van content: Zorg ervoor dat je content gezien wordt door je doelgroep door het te delen op de juiste platforms in het juiste format. Dit kan sociale media, e-mailnieuwsbrieven, je website, en andere kanalen zijn.
  • Nieuwe ideeën opdoen uit de markt: Luister naar feedback van je doelgroep en blijf op de hoogte van markttrends en inzichten. Gebruik deze informatie om je contentstrategie voortdurend te verbeteren en te verfijnen.

Een ‘build, measure, learn’ systeem dat continu aanstaat, zorgt ervoor dat je altijd top-of-mind blijft bij je doelgroep. Vergeet niet: recruitment marketing is een marathon, geen sprint. Je bouwt pas echt relaties voor de lange termijn op als je constant en consistent waarde toevoegt.

Technologie en automatisering

#9 Zorg altijd voor een Next best action

Wat is de volgende stap voor kandidaten in je database?

Doe je zo veel moeite om kandidaten in je systeem te krijgen, blijft het vervolgens stil. Zonde! Met de tools van vandaag de dag is er geen excuus om kandidaten niet constant op de een of andere manier te bewerken. Dat betekent natuurlijk niet dat je ze plat moet spammen met nieuwsbrieven, laat staan vacatures. Maar zorg dat er voor elk bakje een proces is, een zogenaamde Next Best Action, op basis van wat je van die kandidaat weet.

Denk bv aan:

  • Inschrijvingen op je nieuwsbrief.
  • Sollicitanten die het niet zijn geworden.
  • Geplaatste kandidaten.
  • Kandidaten of werkenden in een bepaalde sector.

Marketing automation helpt je om elk segment in je database constant betrokken te houden bij je merk. Daarover gesproken…

#10 Automatiseer je marketing

Marketing automation gaat verder dan alleen een nurture flow via de e-mail om te verleiden tot een sollicitatie. Je kunt er nog zoveel meer mee. Denk bijvoorbeeld eens na over hoe je met technologie (delen van) je kandidaatreis of het proces van je consultants slim kunt automatiseren? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Automatische onboarding van kandidaten: de belangrijkste informatie die ze moeten weten over bedrijfsprocessen, verlof aanvragen, ziekmelden, loonstroken, enzovoorts
  • Boekingstools voor consultants: elimineer de eindeloze heen-en-weer mails over welke tijd het beste schikt
  • Automatische email met persoonlijke vacatures: gebruik wat je weet over kandidaten en opdrachtgevers om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Dit zijn nog maar de basics. Helemaal nu AI explosief groeit, zijn er mogelijkheden te over om je processen slimmer en efficiënter in te richten.

Bonus-tip: Experimenteer met AI

AI is here to stay, dus mis de boot niet. Tools als ChatGPT zijn de ultieme virtuele assistent. Je kunt ze inzetten voor allerlei taken die jou normaal veel tijd kosten. Wist je bijvoorbeeld dat dit artikel voor een deel is geoptimaliseerd door een AI-tool?

Een paar voorbeelden voor recruitment marketing:

  • AI een samenvatting laten maken van een CV of motivatiebrief
  • AI vragen laten bedenken om de kandidaat te stellen
  • AI de haakjes en grove eerste versie van een artikel laten bedenken

En natuurlijk hoef je deze acties niet met de hand in gang te zetten. Al deze zaken neem je met behulp van No-Code tools als Make of Zapier relatief eenvoudig op in je automatische processen.

Let op: Beschouw AI wel altijd als assistent, en laat het zeker niet je volledige werk voor je doen. En denk aan privacybescherming!

Conclusie

Met deze tien stappen heb je de grote lijnen om je recruitment marketing naar een hoger niveau te tillen. Maar dit is nog maar het begin. De wereld van recruitment marketing evolueert voortdurend, en het is aan jou om deze veranderingen bij te houden en te anticiperen.

Onthoud, de kern van succesvolle recruitment marketing ligt in het begrijpen van je kandidaten, het tonen van authenticiteit, en het constant aanwezig zijn in hun belevingswereld. Je kunt nog zoveel technologie inzetten, als je die kern niet hebt staan, is het allemaal voor niets. Maar kraak je deze code, dan heb je een enorm competitief voordeel ten opzichte van je concurrentie.